Bom Bild 5C – BILD ANALYS

Konstverket heter ”The Death of General Wolfe” och konstnären är Benjamin West. Tavlan är målad 1770 och tavlan befinner sig just nu i Royal Ontario Museum.
Bilden föreställer döden av brittiska Generalen James Wolfe under  slaget vid Quebec (1759). Slaget var mellan den brittiska flottan och armén och den franska armén som varade i femton minuter. Den brittiska armén  var under befäl av General Wolfe.

När man tittar på konstverket ser man dysterhet och all fokus ligger på General Wolfe. Han ligger döendes omringad av hans armé och bredvid Wolfe ligger hans gevär.
I bakgrunden ser man hur dem andra fortsätter att kriga medan dem andra sörjer och försöker hjälpa Wolfe. Liggandes där är han klädd i en röd kappa, en röd väst, röda byxor och en vit skjorta. Sådan klädsel var särskilt för en befälhavare.
Bredvid honom står en man på knäna klädd i blått och försöker hejda blödningen från Wolfes sår.
Det är molnigt och det är en sorgsen dag. Man förstår att Wolfes armé håller på att förlora en viktig person för dem.  Senare dog Wolfe av sina skador.

Målningen är ganska detalj rik och är gjord med olja på duk och West använder sig utav av en kombination av starka och svaga färger.
När jag ser på konstverket ser jag oro och konstnären vill förmedla budskapet av sorg med hjälp av de stora, svarta orosmolnen som dragit över landskapet.

 

https://www.google.com/culturalinstitute/asset-viewer/the-death-of-general-wolfe/MQGJPSKUj9ySHg?projectId=art-project

Annonser

En reaktion på ”Bom Bild 5C – BILD ANALYS

  1. Du gör en rik och koncis beskrivning av hur du tolkar en bild och berättar varför du gör den tolkningen grundat på flera referenser. Du kan på ett målande och fängslande sätt berätta om en bilds uttryck, innehåll och funktion. Du använder korrekta ämnesspecifika begrepp på ett ledigt sätt. Mycket bra jobbat, du har mer än godtagbara kunskaper på det här området!

    Nästa steg: Du kan fortsätta att utmana dig i att prata om konstverk och media på ett målande och fängslande sätt och utmana dig i att använda korrekta ämnesspecifika begrepp på ett än mer ledigt sätt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s